HOME
PROJECT
TIPS
AAN DE SLAG
JOUW SUGGESTIE
VOORBEELDEN
MEER INFO?
checklist - spelvormen - kijkboek - folder

Spelvormen

Voor velen is het huishoudelijk reglement van een bibliotheek niet de meest boeiende materie. Toch is het essentieel om op de hoogte te zijn van de spelregels als je materiaal wil lenen. Een toelichting bij de afspraken over de werking van de bib is dan ook een vast onderdeel van een (eerste) bibliotheekbezoek.

Om de kennismaking met de bibliotheek, de materialen en de werking interactief en boeiend te maken, raden we aan om een méér dan louter verbale werkvorm te hanteren. Een speels tintje kan wonderen doen.

Met de onderstaande spelvormen kan je het bezoek een ludieke en tegelijk informatieve inslag geven. Oorspronkelijk werden de spelletjes ontwikkeld voor personen met een verstandelijke handicap. De relatieve eenvoud van de spelregels en de opdrachten zijn heel geschikt voor die doelgroep. We zijn er echter van overtuigd dat je ze ook bij de andere doelgroepen kunt gebruiken.

Vraag de begeleider van de groep bij het invullen van de checklist in elk geval of het zinvol is informatie via een spel aan te bieden. Voor een aantal groepen volwassen bezoekers zal dat niet nodig zijn. Streef niettemin ook voor hen naar interactie en afwisseling (door bijvoorbeeld losse opdrachten in te voegen of door visueel te werken).

Als werken via een spel mogelijkheden biedt voor de bezoekers, ga dan na welke spelvorm het meest geschikt is en waarmee rekening moet gehouden bij de concrete realisatie. De spelen zijn op deze pagina in hun rudimentaire vorm opgenomen. Er zijn talloze variaties en wijzen van inkleding mogelijk. Laat je eigen fantasie, inspiratie en zin voor themawerking gerust de vrije loop! De spelvormen zijn:

Via deze website kan je je ervaringen overigens ook delen met anderen. Klik hiervoor op jouw suggestie of praktijkvoorbeelden. Je kunt er je eigen ideeën kwijt of eventueel een kijkje nemen wat anderen ervan maken. Bijkomende richtlijnen bij de opzet van de spelvormen vind je in de tips per doelgroep over de respectievelijke bezoekersgroepen.

Terug naar boven